Krijgen jongeren in Caribisch Nederland wel eens te maken met pesten? Wat doen ze zoal in hun vrije tijd? En wat zijn hun toekomstplannen na het afstuderen? Dit en meer is terug te vinden in het Scholierenonderzoek Caribisch Nederland dat eind 2020 voor het eerst werd uitgevoerd. Het Scholierenonderzoek is onderdeel van de Landelijke Jeugdmonitor die het CBS in samenwerking met het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) uitvoert.
Lees publicatie
In 2017/’18 zaten meisjes in het derde leerjaar van het voortgezet onderwijs vaker dan jongens op een hoger niveau dan het definitieve advies dat ze kregen in groep 8.
Lees publicatie
Dit handboek laat zien wat alternatieve vormen van verantwoording zijn en welke verschillende vormen van evalueren, oordelen én leren betrokkenen bij de decentralisaties van de jeugdhulp kunnen benutten. Het handboek biedt zo een leidraad om publieke verantwoording passend vorm te geven.
Lees publicatieVerkennend onderzoek naar de verschillen in aanpak voor kinderen met ADHD. Uitgevoerd door Argos Advies in opdracht van het ministerie van VWS. Auteurs: Truus Vernhout, Sophie Hospers
Lees publicatieHulpmiddel voor onderscheid jeugdhulp en preventie bij beleidsinformatie Jeugd.
Lees publicatieGerelateerd onderzoek, uitgevoerd door Merel Leijse van de Hogeschool van Amsterdam in opdracht van Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Lees publicatieHet praktijkonderwijs richt zich op leerlingen die waarschijnlijk geen diploma kunnen halen. Uit CBS-cijfers over de leerlingen die het praktijkonderwijs in 2012/’13 verlieten, blijkt dat meer dan de helft hier drie jaar later wel in was geslaagd. Bijna een kwart was zelfs in het bezit van een mbo-2-diploma of hoger, wat geldt als startkwalificatie voor de arbeidsmarkt.
Lees publicatieIn 2013 kregen bijna 105 duizend kinderen provinciaal gefinancierde jeugdzorg, geleverd door Bureaus Jeugdzorg en organisaties voor Jeugd en Opvoedhulp. Jongeren met jeugdzorg volgen vaker onderwijs aan speciale scholen, of onderwijs op een lager niveau dan andere kinderen in Nederland. Dat maakt het CBS bekend in de publicatie Gezondheid en zorg in cijfers 2014.
Lees publicatieIn het schooljaar 2013/’14 zaten 70 duizend leerlingen (5 procent) in het speciaal basisonderwijs of op een speciale school voor basisonderwijs. Op 1 augustus gaat de Wet Passend Onderwijs in. Scholen hebben vanaf dat moment zorgplicht om elk kind een goede onderwijsplek te bieden, bij voorkeur in het reguliere basisonderwijs. Hoeveel leerlingen extra ondersteuning nodig hebben, verschilt sterk per regio.
Lees publicatieIn Nederland is het aandeel voortijdig schoolverlaters de afgelopen jaren afgenomen tot 8,8 procent in 2012. Ook in de EU nam dat aandeel geleidelijk aan af. Het terugdringen van voortijdig schoolverlaten staat hoog op de internationale en nationale beleidsagenda.
Lees publicatie