Bijna de helft van de 15-jarigen in Nederland volgt in het schooljaar 2014/’15 een vmbo-opleiding. Dit aandeel is vooral groot in gemeenten in Groningen en Friesland. Het aandeel vmbo’ers geeft een indicatie van het onderwijsniveau van jongeren in een gemeente.
Lees publicatieHet eerste nader onderzoek voor de benchmark beleidsinformatie Jeugd is verricht door Partners in Jeugdbeleid en uitgevoerd op verzoek van de Tweede Kamer. Vanwege de recente start van de jeugdwet en doordat de meeste kinderen al in 2014 in hulp zijn gekomen, kunnen er op basis van de benchmarkcijfers beperkt uitspraken worden gedaan over de relatie tussen jeugdhulpgebruik en de werking van de toegang jeugdhulp bij gemeenten. Wel zijn de cijfers behulpzaam bij het kiezen van gemeenten voor nader onderzoek. Hierbij bleek dat gemeenten de toegang zeer verschillend organiseren. De gemeentelijke rapportages geven een mooi inkijkje in de keuken. Deze casussen geven aan wat mogelijk in andere gemeente ook kan spelen, maar uitspraken over het functioneren van de toegang op landelijk niveau kunnen nog niet worden gedaan. Wel zijn er interessante bevindingen die op hun beurt nader onderzoek verdienen.
Lees publicatieMeisjes komen minder vaak in aanraking met jeugdzorg en doorlopen ook het onderwijs soepeler dan jongens. Jongens volgen vaker speciaal onderwijs en verlaten vaker voortijdig het onderwijs. Ook in het hoger onderwijs doen jonge vrouwen het doorgaans beter dan jonge mannen. Op de arbeidsmarkt zijn de rollen omgekeerd. Jonge mannen werken vaker voltijd, hun inkomen is mede hierdoor hoger, hebben een gunstiger carrièreperspectief en zijn vaker economisch zelfstandig.
Lees publicatieIn de periode 2011-2013 had drie kwart van de jongeren van 15 tot 27 jaar die geen onderwijs meer volgden betaald werk. De meeste kans op werk hebben vrouwen met een docentenopleiding of een andere pedagogische opleiding op hbo- of wo-niveau. Dit maakt het CBS vandaag bekend.
Lees publicatieIn de periode 2003/’04 – 2011/’12 is het aantal leerlingen op speciale scholen met 30 procent toegenomen. Die toename zit vooral in het voortgezet onderwijs. Met name steeg het aantal jongens in cluster 4 van het speciaal voortgezet onderwijs, dat bedoeld is voor leerlingen die zeer moeilijk opvoedbaar zijn of een ernstige ontwikkelingsstoornis hebben.
Lees publicatieHet aandeel jongeren van 18 tot 25 jaar dat onderwijs volgt of over een startkwalificatie beschikt is sinds 2001 sterk toegenomen. De toename is vooral zichtbaar bij jongeren van niet-westers allochtone herkomst. Van de vier grote steden had vooral Den Haag een sterke stijging.
Lees publicatieIn Nederland is één op de tien niet-onderwijsvolgende jongeren niet aan het werk, maar wel bereid om te werken. Het merendeel van hen is ook actief op zoek naar werk en direct beschikbaar. Het aantal werkwillende, niet-onderwijsvolgende jongeren is vergeleken met het derde kwartaal van 2008 licht toegenomen.
Lees publicatieIn Nederland volgen relatief veel jongeren een opleiding vergeleken met andere Europese landen. Ook verlaten minder jongeren dan gemiddeld in de EU het onderwijs zonder startkwalificatie.
Lees publicatie