Verkenning Data Wijkteams Jeugd

Dit rapport onderzoekt de mogelijkheden om de kwaliteit en betrouwbaarheid van de data over jeugdhulp die is uitgevoerd door wijkteams te verbeteren.

Nader onderzoek | 02-04-2024 | 10:04

Lees publicatie

Jeugdzorggebruik in de Noordelijke Provincies

Een exploratieve studie van de Rijksuniversiteit Groningen en het Universitair Medisch Centrum Groningen naar verklaringen van gemeenten voor verschil in jeugdzorggebruik.

Nader onderzoek | 20-12-2023 | 09:12

Lees publicatie

Nader onderzoek naar dalende hulpverlening door lokale teams

In meerdere onderzoeken en beleidsdocumenten wordt de nut en waarde van lokale teams die zelf hulp bieden, “actieve lokale teams”, onderschreven en onderbouwd. Toch lijken meer gemeenten ervoor te kiezen om de lokale teams geen jeugdhulp meer te laten bieden en lijken minder jeugdigen jeugdhulp te ontvangen vanuit het lokale team. Deze afname is aanleiding geweest om een nader onderzoek uit te voeren naar de ontwikkeling van jeugdhulp van lokale teams.

Nader onderzoek | 28-06-2023 | 09:06

Lees publicatie

Regionale verschillen in het gebruik van verlengde jeugdzorg

In dit rapport is inzichtelijk gemaakt welke landelijke verschillen in het gebruik van verlengde jeugdzorg bestaan en welke mogelijke redenen er voor deze verschillen kunnen zijn. Daarnaast is gekeken naar de mogelijkheden voor vervolgzorg na verlengde jeugdzorg, en de mate waarin deze worden gebruikt.

Nader onderzoek | 28-06-2023 | 09:06

Lees publicatie

Gebruik gezinsgericht verblijf in 4 jeugdregio's onderzocht

In het rapport ‘Gebruik gezinsgericht verblijf in vier jeugdregio’s onderzocht’ wordt in antwoord op de motie van Sahla en Westerveld (4177) onderzoek gedaan naar het aanbod en het gebruik van gezinsgerichte verblijven. Het rapport biedt meer zicht op de regionale verdeling van gezinsgerichte verblijven. Ook biedt het handvatten om de ontwikkeling van de gezinshuizen verder te stimuleren.

Nader onderzoek | 05-12-2022 | 10:12

Lees publicatie

Verschillen in uitstroom jeugdhulp in 4 gemeenten onderzocht

Nader onderzoek over de beleidsinformatie jeugd.

Er is nader onderzoek gedaan naar achterblijvende uitstroom uit de Jeugdzorg bij een viertal gemeenten, waarvan twee met een licht achterblijvende uitstroom en twee met een significant achterblijvende uitstroom.

Nader onderzoek | 13-06-2022 | 09:06

Lees publicatie

Relatie tussen scheidingen, ggz-gebruik, en jeugdzorggebruik

Op verschillende plekken en in verschillende onderzoeken wordt de
relatie gelegd tussen (echt)scheidingen en jeugdzorggebruik2. Zo zijn er studies die significante relaties tonen (zie ook
een recente maatwerktabel van het CBS), maar ook jeugdzorgprofessionals geven aan dat bij soms tot wel 80% van
hun caseload sprake is van gerelateerde scheidingsproblematiek bij de ouders. In een recent onderzoek dat de
(maatschappelijke) kosten van complexe scheidingen in beeld heeft gebracht, wordt ook de samenhang benadrukt
tussen scheidingen en (de kosten) voor jeugdzorg.

Nader onderzoek | 22-03-2022 | 14:03

Lees publicatie

Ontwikkelmogelijkheden in het jongerenwerk voor jongeren in specialistische jeugdzorg

De financiële druk en groeiende wachtlijsten in de jeugdzorg vragen om een verkenning van verantwoorde alternatieven om jeugdzorg voor jongeren eerder af te schalen of om uitstroom zo verantwoord mogelijk te maken (Hilderdink et al., 2020). Meerdere onderzoekers beschrijven dat jongeren die jeugdzorg ontvangen baat hebben bij een steunend netwerk en doorgaande ondersteuning bij ontwikkeling naar zelfstandigheid of wanneer maatschappelijk participeren op eigen kracht niet of onvoldoende lukt (Artelloa et al., 2015; Boendermaker, Van Goor, & Jonkman, 2020). In het bijzonder bij de leeftijdsovergang van 18- naar 18+ als specialistische jeugdzorg wordt afgebouwd, maar ondersteuning vaak nog wel nodig is. Bij veel jongeren die opgroeien in kwetsbare situaties en jeugdzorg ontvangen ontbreekt een steunend netwerk (Boendermaker, Abu Ghazaleh, Fukkink, Mak, & Manders, 2021). Een gevolg hiervan kan zijn dat jongeren langer afhankelijk blijven van professionele hulp.

Nader onderzoek | 23-06-2021 | 11:06

Lees publicatie

Ontwikkeling jeugdhulp in de wijk- of buurtteams

Jeugdhulpaanbieders leveren twee keer per jaar gegevens aan CBS over de jeugdhulp die zij bieden aan ouders en jongeren. Twee keer per jaar initieert het Ambtelijk voorbereidend overleg Beleidsinformatie Jeugd (ABJ), met daarin vertegenwoordigers van veldpartijen, gemeenten en departementen, nader onderzoek op basis van deze cijfers. Najaar 2020 is als een van de onderzoeksonderwerpen gekozen voor jeugdhulp in de wijk- of buurtteams. Doel van het onderzoek is om te achterhalen wat de fluctuerende cijfers over deze hulpvorm betekenen. Daartoe is een kwalitatief onderzoek uitgevoerd bij 5 gemeenten die jeugdhulp in hun wijk- of buurtteams bieden. Het onderzoek bevat tevens een beschrijving van de organisatie van de wijk- of buurtteams en de wijze waarop deze 5 gemeenten de teams bekostigen en aansturen. Verder
wordt gekeken naar het type aanbod in de wijk- of buurtteams, inclusief veranderingen in de tijd en de levering van gegevens over dit aanbod aan CBS.

Nader onderzoek | 23-06-2021 | 11:06

Lees publicatie

Nader onderzoek inbedding beleidsinformatie in ict-systemen grote jeugdhulpaanbieders

Op 1 januari 2015 is de Jeugdwet in werking getreden. Onderdeel van de Jeugdwet is een regeling voor beleidsinformatie. Deze regeling bepaalt welke gegevens worden verwerkt, door wie, met welk doel, op welke wijze ze worden verstrekt en aan wie. De beleidsinformatie in de Jeugdwet betreft informatie over het jeugdhulpgebruik en de
inzet van jeugdbescherming en jeugdreclassering. Daartoe verstrekken jeugdhulpaanbieders en gecertificeerde instellingen op persoonsniveau gegevens. Deze gegevens worden aangeleverd bij het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) (Besluit Jeugdwet, artikel 7.5.1). Het CBS verwerkt deze gegevens tot statistieken en
rapportages en publiceert deze zodat iedereen daar gebruik van kan maken.

Nader onderzoek | 23-06-2021 | 11:06

Lees publicatie