In de eerste zes maanden van 2020 kregen 356 duizend jongeren tot 23 jaar jeugdzorg. Hieronder vallen jeugdhulp, jeugdbescherming en jeugdreclassering. Er bestaan grote verschillen tussen gemeenten in het gebruik van jeugdzorg. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS.
Lees publicatie
In deze rapportage presenteert het CBS de voorlopige cijfers over jeugdbescherming en jeugdreclassering in het eerste halfjaar van 2020.
Lees publicatie
In deze rapportage presenteert het CBS de voorlopige cijfers over jeugdhulp in het eerste halfjaar van 2020.
Lees publicatie
In 2019 overleden 617 van de 170 duizend levend geboren baby’s vóór hun eerste verjaardag. Het sterftecijfer onder zuigelingen ligt hiermee op 3,6 per duizend levendgeborenen, tegen 5,1 per duizend in 2000. Onder vrouwen jonger dan 20 jaar was de sterftekans van hun baby’s bijna drie keer zo hoog als gemiddeld. De zuigelingensterfte in Nederland ligt in lijn met het gemiddelde van de Europese Unie. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.
Lees publicatie
In deze rapportage presenteert het CBS de voorlopige cijfers over jeugdhulp in 2019.
Lees publicatie
In deze rapportage presenteert het CBS de voorlopige cijfers over jeugdbescherming en jeugdreclassering in 2019.
Lees publicatie
In 2019 kregen 443 duizend jongeren (tot 23 jaar) jeugdzorg. Dat is 1 op de 10 jongeren. Vooral het aantal jongeren met jeugdhulp neemt al enkele jaren toe, net als de duur van de verleende hulp.
Lees publicatieIn 2010/2014 rookt ruim 14 procent van de jongeren van 12 tot 20 jaar. Vooral in het noorden van het land ligt dit percentage hoog. De regio Drenthe telt het hoogste aandeel rokende jongeren (19 procent). De regio’s Groningen en Hollands-Noorden volgen met elk 18 procent jonge rokers. Het laagste percentage rokers onder 12- tot 20-jarigen is te vinden in het midden van het land. In de GGD-regio’s van Amsterdam, Utrecht en de Gooi- en Vechtstreek is het aandeel jonge rokers 11 procent.
Lees publicatieBijna twee derde van de jongeren die vorig jaar te maken hebben gehad met cyberpesten is bekend met de dader. In 2014 is bijna 8 procent van de jongeren van 15 tot 25 jaar geconfronteerd met cyberpesten. Dit is ruim twee keer zo vaak als bij alle Nederlanders (3 procent) van 15 jaar en ouder. Laster is de meest voorkomende vorm van cyberpesten onder jongeren.
Lees publicatieIn hoeverre participeren jongeren in de maatschappij? We kunnen dit meten aan de hand van participatie op drie verschillende niveaus: sociaal, maatschappelijk en politiek. De meeste jonge mannen en vrouwen hebben dagelijks contact met vrienden en wekelijks met familie. Bijna de helft van hen zet zich wel eens in als vrijwilliger. Ondanks dat de interesse in politiek over het algemeen minder groot is onder jongeren in vergelijking met bijvoorbeeld dertigers of veertigers, heeft toch meer dan de helft zich actief ingezet om iets politiek aan de orde te stellen.
Lees publicatie