Ongeveer 1 op de 100 kinderen woont hun hele jeugd in een eenouderhuishouden. Een derde brengt een deel van die periode in een eenouderhuishouden door. Bij 8 op de 10 kinderen die direct na de geboorte met één ouder wonen, verandert die huishoudenssituatie gedurende hun jeugd. Dat meldt het CBS op basis van onderzoek in het kader van de Jeugdmonitor.
Lees publicatie
Tijdens de coronacrisis in het voorjaar van 2020 konden kinderen enige tijd niet naar de kinderopvang. Ouders ontvangen naar verwachting gemiddeld 500 euro compensatie voor het doorbetalen van de eigen bijdrage. In totaal komen ongeveer 570 duizend toeslagontvangers in aanmerking voor deze compensatie. Het aantal ouders met recht op kinderopvangtoeslag is in 2019 verder toegenomen tot 656 duizend.
Lees publicatie
Nederlandse jongeren van 12 tot 25 jaar zijn vaardiger geworden in het gebruik van internet, computers en software ten opzichte van 2015. Op het deelgebied communicatie was het aandeel jongeren in 2019 met meer dan basisvaardigheden groter dan op andere deelgebieden. Jongens en meisjes verschillen niet in digitale vaardigheden, jongeren (12 tot 25 jaar) en jongvolwassenen (25 jaar of ouder) wel.
Lees publicatieHet aantal jongeren onder 18 jaar is sinds 2005 met 170 duizend gedaald. Begin 2015 telde Nederland 3,4 miljoen minderjarigen, 20 procent van de bevolking. Voor de komende jaren wordt een verdere daling van het aantal minderjarigen verwacht, met 90 duizend tot 2023. Vrijwel alle regio’s, vooral de Achterhoek en Zeeuws-Vlaanderen, krijgen hiermee te maken. In de Randstad neemt het aantal jongeren nog wel toe.
Lees publicatieDit Jaarrapport 2015 van de Landelijke Jeugdmonitor geeft een inkijk in de staat van de jeugd en beschrijft hoe het gaat met de bijna 5 miljoen jongeren in Nederland. Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft zes maatschappelijke indicatoren omschreven die gemeentelijke beleidsmakers meer inzicht bieden in de staat van de jeugd en die ze kunnen relateren aan het jeugdhulpgebruik: wonen en veilig opgroeien, school, werk, middelengebruik, politiecontacten en kindermishandeling. Deze indicatoren staan centraal in deze uitgave.
Lees publicatieIn het kader van de Beleidsinformatie Jeugd zijn op 30 oktober voorlopige cijfers gepubliceerd over jeugdhulp, jeugdbescherming en jeugdreclassering in het 1e halfjaar van 2015. De eerder gepubliceerde cijfers over het 1e kwartaal van 2015 worden hiermee geactualiseerd en uitgebreid tot het gehele 1e halfjaar.
Lees publicatieCBS heeft een tabel samengesteld over jeugdhulptrajecten. Deze tabel geeft per gemeente het aantal jeugdhulptrajecten naar perspectief in het eerste kwartaal van 2015.
Lees publicatieIn deze rapportage en die over Jeugdhulp 1e kwartaal 2015 presenteert CBS de eerste voorlopige cijfers over jeugdhulp, jeugdbescherming en jeugdreclassering na 1 januari 2015, de datum waarop de gemeenten verantwoordelijk zijn geworden voor deze hulp en zorg.
Lees publicatieIn deze rapportage en die over Jeugdbescherming en jeugdreclassering 1e kwartaal 2015 presenteert CBS de eerste voorlopige cijfers over jeugdhulp, jeugdbescherming en jeugdreclassering na 1 januari 2015, de datum waarop de gemeenten verantwoordelijk zijn geworden voor deze hulp en zorg.
Lees publicatieIn het eerste kwartaal van 2015 kregen 233 duizend jongeren jeugdhulp, jeugdbescherming of jeugdreclassering. Dit blijkt uit de eerste voorlopige cijfers sinds de overgang van de jeugdzorg naar de gemeenten, die CBS publiceert.
Lees publicatie