Ongeveer 1 op de 100 kinderen woont hun hele jeugd in een eenouderhuishouden. Een derde brengt een deel van die periode in een eenouderhuishouden door. Bij 8 op de 10 kinderen die direct na de geboorte met één ouder wonen, verandert die huishoudenssituatie gedurende hun jeugd. Dat meldt het CBS op basis van onderzoek in het kader van de Jeugdmonitor.
Lees publicatie
Tijdens de coronacrisis in het voorjaar van 2020 konden kinderen enige tijd niet naar de kinderopvang. Ouders ontvangen naar verwachting gemiddeld 500 euro compensatie voor het doorbetalen van de eigen bijdrage. In totaal komen ongeveer 570 duizend toeslagontvangers in aanmerking voor deze compensatie. Het aantal ouders met recht op kinderopvangtoeslag is in 2019 verder toegenomen tot 656 duizend.
Lees publicatie
Nederlandse jongeren van 12 tot 25 jaar zijn vaardiger geworden in het gebruik van internet, computers en software ten opzichte van 2015. Op het deelgebied communicatie was het aandeel jongeren in 2019 met meer dan basisvaardigheden groter dan op andere deelgebieden. Jongens en meisjes verschillen niet in digitale vaardigheden, jongeren (12 tot 25 jaar) en jongvolwassenen (25 jaar of ouder) wel.
Lees publicatie
In Nederland wonen 3,5 miljoen minderjarige jongeren. Een op de zeven van hen woont bij een van de ouders. Dit aandeel varieert sterk per gemeente.
Lees publicatieDit Jaarrapport 2013 presenteert actuele gegevens en relevante ontwikkelingen over jongeren, verdeeld over zeven thema’s: jongeren in de bevolking, gezinssituatie, gezondheid, onderwijs, van leren naar werken, sociale zekerheid en veiligheid en justitie. Binnen elk thema komen onderwerpen over jongeren aan bod, waarvan eerst de actuele, landelijke situatie wordt geschetst. Vervolgens toont de publicatie aan de hand van een kaart van Nederland een beeld van de ontwikkeling op gemeenteniveau. Deze digitale publicatie bevat bovendien veel verwijzingen, zodat snel en gemakkelijk doorgeklikt kan worden naar de achterliggende cijfers en andere relevante publicaties.
Lees publicatie
Het aantal minderjarigen dat opgroeit in een allochtoon huishouden, nam de afgelopen tien jaren met 70 duizend toe tot ruim 1 miljoen in 2012. Vooral het aantal minderjarigen met Marokkaanse en Poolse ouders nam toe. Dit is een gevolg van respectievelijk Marokkaanse ouders die in Nederland kinderen kregen en arbeids- en gezinsmigratie.
Lees publicatie
Eind september 2012 waren bijna 40 duizend minderjarigen (deels) aan het ouderlijk gezag onttrokken door een ondertoezichtstelling of een plaatsing onder voogdij. Dat zijn er ruim anderhalf keer zo veel als tien jaar geleden. De lichtere maatregel ondertoezichtstelling wordt de laatste decennia veel vaker toegepast dan voogdij.
Lees publicatie
Tussen 1996 en 2012 is het aantal allochtone jongeren in Nederland met ruim 250 duizend toegenomen. In 1996 vormden jongeren van Turkse afkomst de grootste groep binnen de niet-westerse allochtonen. Nu zijn dat de jongeren van Marokkaanse afkomst. Bij de westerse allochtonen is het aantal Poolse jongeren sterk gestegen.
Lees publicatie