In 2016 kregen 1 492 tieners in Nederland een kind. Dat waren er opnieuw minder dan een jaar eerder. Het aantal tienermoeders per duizend 15- tot 20-jarige meisjes was in Nederland het laagst van alle EU-landen. Dat meldt het CBS.
Lees publicatieOnderwerpen die in de Jeugdmonitor aan bod komen zijn gezinssituatie, wonen en veilig opgroeien, onderwijs, arbeid, alcoholgebruik en gezondheid, criminaliteit en jeugdzorg. Daarnaast besteedt de editie van 2017 aandacht aan de relatie tussen onderwijs en jeugdhulp, het welzijn van jongvolwassenen en de leefsituatie van jongeren in Caribisch Nederland.
Lees publicatieCBS-deskundige Tanja Traag licht de belangrijkste conclusies uit het Jaarrapport Landelijke Jeugdmonitor toe op het gebied van criminaliteit en bespreekt de verschillen tussen jongeren in Caribisch en Europees Nederland.
Lees publicatieIn de eerste zes maanden van 2017 hebben ruim 311 duizend jongeren van 0 tot 23 jaar jeugdhulp gekregen. Van de jongeren die een hulptraject begonnen, had 29 procent in de afgelopen vijf jaar al eerder jeugdhulp ontvangen. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS.
Lees publicatieDe Belastingdienst keerde in 2016 voor 823 duizend kinderen kinderopvangtoeslag uit, terwijl het in 2015 nog om 764 duizend kinderen ging. De buitenschoolse opvang (BSO) ving 441 duizend kinderen op, de dagopvang 437 duizend kinderen. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.
Lees publicatieVorig jaar kregen 367 duizend kinderen van 0 tot en met 17 jaar jeugdhulp. Dit komt overeen met bijna 11 procent van de kinderen van die leeftijd. Jeugdhulp bestaat uit het begeleiden en behandelen van jongeren met psychische problemen, een verstandelijke beperking of opvoedproblemen. Ruim een kwart van de jeugdhulpjongeren komt uit een eenoudergezin. Dat meldt het CBS op basis van onderzoek naar het gebruik van jeugdhulp in 2016.
Lees publicatieIn de rapportages Jeugdhulp en Jeugdbescherming en -reclassering presenteert CBS de voorlopige cijfers over jeugdhulp, jeugdbescherming en jeugdreclassering in 2016. Deze rapportages zijn vooral van waarde om op hoofdlijnen zicht te houden op landelijke en lokale trends in het gebruik van jeugdhulp en de toepassing van kinderbeschermings- en jeugdreclasseringsmaatregelen. Verder inzicht in de cijfers kan verkregen worden door nader onderzoek, waarbij de verschillen tussen gemeenten voor ogen worden gehouden.
Lees publicatieEr bestaan grote regionale verschillen in de situatie van jongeren in ons land. Zo wonen in Flevoland naar verhouding de meeste jongeren terwijl dat er in Limburg relatief de minste zijn. Ook verschilt het opleidingsniveau onder jongeren tussen provincies en gemeenten onderling. Dit en meer blijkt uit de publicatie Regionaal beeld van de jeugd 2011.
Lees publicatieRegionaal beeld van de jeugd 2011 geeft de situatie weer van jongeren per provincie, waarbij ook zoveel mogelijk de gemeenten aan bod komen. De onderwerpen zijn verdeeld over de thema's jongeren en gezin, gezondheid en welzijn, onderwijs, arbeidsmarkt en veiligheid en justitie.
Lees publicatieBij iets meer dan de helft van de echtscheidingen in 2009 waren minderjarige kinderen betrokken. Het gaat om bijna 30 duizend kinderen, 3 duizend minder dan in 2008. Het merendeel van hen woont na de scheiding bij de moeder.
Lees publicatie